نامه ی دوم :
" سخنی با والدین "
والدین گرامی...
همه ی شما تا حدی با ازمون ورودی دانشگاه ها یعنی كنكورٓاشنایی دارید،ٓازمونی كه سرنوشت فرزندانتان را رقم می زند.فرزندی كه تقریباً 11 سال پیش برای كسب علم و دانش به مدرسه بردید...
در واقع شما همان لحظه یك نهال كاشتید به امید انكه این نهال روزی میوه دهد و یك درخت پر ثمر گردد. این نهال روز به روز در مقابل چشمان شما رشد كرد و قد كشید وكم كم روزی رسید كه به مرحله ی شكوفه دادن ونمو میوه رسید.این جاست كه شما باید با تمام وجود از ان مراقبت كنید تا پرندگان شكوفه هایش را نخورند و افت،میوه هایش را ازبین نبرد.كنكور همان مرحله ی شكوفه دهی و رسیدن میوه است و فرزند شما با دادن این ازمون وارد مرحله ی جدیدی از زندگی می شود كه بهتر یا بدتر بودن این زندگی جدید علاوه بر خود فرزندتان به حمایت پشتیبانی شما بستگی دارد.بنابراین شما تاثیر بسیار زیادی در موفقیت داوطلبان كنكور و دانش اموزان دارید و این تاثیر در سال های گذشته،بارها وبارها ثابت شده است.
شیوه ی صحیح عملكرد شما در قبال فرزندانتان به طوری كه بتوانید بیش ترین تأثیر و سهم را در موفقیت ان ها داشته باشید طی چندین راهكار عبارت اند از:
-1 از برنامه ی فرزندتان كاملا مطلع باشید :
مطلع بودن از برنامه ی مطالعاتی فرزندتان باعث می شود كه بی دلیل و بدون اطلاعات از وی ایراد نگیرید.جملاتی نظیر"تو كه همش داری استراحت می كنی"،"اینقدر تلویزیون تماشا نكن"،"بسه دیگه از پشت کامپیوتر بلند شو"،تاثیر بسیار بدی روی ذهن فرزندتان می گذارد.شاید برنامه اش را انجام داده و حالا وقت استراحتش است.
-2 كوچك ترین موفقیت ها و زحمت های فرزندتان را تحسین كنید :
بزرگ ترین انرژی برای ادامه ی بهتر فعالیت ها،فقط و فقط از طرف والدین دانش اموز انتقال می یابد.تأ ثیر جملاتی نظیر"واقعا خسته نباشی"،"اراده ات برای درس خواندن تحسین برانگیز است"، انچنان تأ ثیری در روحیه ی دانش اموز می گذارد كه هیچ فرد دیگری نمی تواند در این حد موثر باشد.به خاطر روابط عاطفی موجود در خانواده،هرگاه دانش اموزتصور كند از نگاه والدینش فردی فعال ،درس خوان،باهوش وتواناست، آرامشی وصف نشده به او دست می دهد كه جلوی بسیاری از اضطراب ها را می گیرد.
-3 فضای منزل را برای درس خواندن مهیا كنید :
توجه به مطالعه،مهمانی دادن،زمان روشن بودن تلویزیون،مهیا بودن غذا در زمان مناسب و...دراین ماه ها اهمیت دو چندان پیدا می كند.دعواهای ساده و گذرا بین پدر و مادر حتی اگر چیز معمولی باشد،در این زمان تأ ثیر بسیار بدی در روحیه ی فرزندتان می گذارد.
-4 فرزندانتان را با دیگران مقایسه نكنید :
همه ی شما بارها شنیده اید كه نباید فرزندانتان را با دیگران و یا حتی شرایط تحصیلی خودتان مقایسه كنید.مقایسه در اغلب موارد مخرب است و انرژی و اعتماد به نفس فرزندتان را پایین می اورد.سعی كنید وضعیت علمی فرزندتان را با خودش مقایسه كنید.
-5 بدون اطلاعات و یا صرفا بر اساس برخی شنیده ها قضاوت نكنید :
گاهی در جمع های فامیلی یا جمع دوستان می شنوید كه پچه ی فلان شخص روزی 19 ساعت درس می خواند.مطرح كردن این دست حرف ها در ذهن فرزندتان، این موضوع را تداعی می كندكه كم كار است.حتی اگر كم كار باشد،این جملات باعث تشویق و ترغیب او نمی شود ویا گاهی می شنوید كه بچه ی فلان شخص از وقتی فلان كتاب را مطالعه می كند و یا
در ازمون فلان مؤسسه شركت می كند،وضعیت درسی اش بسیار عالی شده است.اقدام به تهیه ی ان كتاب و یا ثبت نام فرزندتان در ان ازمون،كار عملی و صحیحی نیست.یك كتاب ممكن است برای یك شخص بسیار مناسب باشد اما برای دیگران انچنان كارآمد نباشد.
والدین گرامی...
شما نقش كلیدی در افزایش روحیه ی امید و امیدواری در فرزندتان دارید.برخی از راهكار هایی كه می توان در این راستا برشمرد عبارتند از:
-1 مثبت اندیش باشید:
ضمن تقویت مثبت اندیشی خود،نسبت به نقاط منفی او حساسیت نشان نداده و مثبت اندیشی را نیز به او انتقال دهید.
-2 انتظارات خود را تعدیل كنید:
انتظارات بیش از حد از فرزندان در انتخاب رشته های تحصیلی و یادانشگاه های خاص،اگر خارج از توان او باشد،روحیه ی امید را در او تضعیف كرده و از موفقیت باز می دارد. در واقع نه تنها او را به چیزی که شما انتظار دارید نمی رساند بلکه مانع ظاهر شدن او در حد توانایی هایش می شود.
-3 معنویت را در او افزایش دهید:
با بسترسازی مناسب در محیط خانه،روح معنوی را در خود و اعضای خانواده تقویت كنید چرا كه هرچه داوطلبان به منابع جهان معنوی و خدا بیشتر متصل شوند،محدودیت ها از ان ها دورتر شده و امیدواری در انان توسعه می یابد.
-4 عشق خود را به او نشان دهید:
افرادی كه بیشتر مورد محبت و تكریم واقع می شوند،امید بیشتری خواهند داشت.پس با ابرازعشق و محبت خود،امید به موفقیت را در او تقویت كنید.
-5 توجه او را به داشته هایش جلب كنید:
انسان در سخت ترین شرایط هم داشته هایش بیشتر از نداشته هایش است،پس سختی ها و مشكلات را نزد او و بیش از انچه هستند،بزرگ نكنید و اگر بستری فراهم نمایید كه چشم های او بتوانند زیبایی های انچه را كه دارد،ببینند و قدر بدانند،امید به موفقیت در او تقویت می شود.
-6 فرصت جبران را به او بدهید:
اگر چنانچه در ازمونی از جمله كنكورهای ازمایشی،نمره های پایین تر از حد انتظار به دست اورد،اجازه ندهید احساس یاس و ناامیدی كند بلكه با واقع بینی وشناسایی علت،او را در برنامه ریزی جهت رفع نقاط ضعفش یاری نماییدتا با انرژی بیشتری ،از ازمون های بعدی نتیجه ای بهتر بگیرد.
-7 خاطرات خوش گذشته را در او زنده كنید:
گاهی انسان در رویارویی با مشكلات و سختی ها،گذشته خود را نادیده گرفته و احساس می كند همیشه در ضعف و ناتوانی و سختی بوده است.در این مواقع ،یادٓاوری خاطرات موفقیت امیز گذشته ی او منبع الهام بخشی برای حال پر اندوه او محسوب می شود كه می تواند او را از گرفتاری، رهایی بخشیده و امیدواری را در او افزایش می دهد.
-8 به او كمك كنید تا به اینده ی خود بیاندیشد:
با گفتگو و بسترسازی مناسب ،سعی نمایید كه او به اینده ی خود بیشتر بیاندیشد و حالت انتظار را در خودش تقویت كند؛اما اینده ای در حد توانایی های فرزندتان. برای مثال در موقع خواب و استراحت ،در ذهن خود تصور كند كه در دانشگاه مورد علاقه اش قبول شده و مشغول تحصیل است.مطمئنا اگر چشم انتظار لحظه های روشن وسبز باشد،به
موفقیت در اینده امیدوارتر خواهد شد.
9 - توجه به خواب، استراحت و تفریح داوطلبان:
برنامه ی ساعت خواب و بیداری باید متناسب با كار و تلاش كنكوری ها تنظیم شود و استراحت و تفریح در حد لازم را برای فرزندتان منع نكنید. دقت داشته باشید که برای هر دانش اموز کنکوری استراحت لازم است و توصیه ما به دانش اموزان به این معنا که اگر در طول هفته ! U استراحت شرطی U این بود که در هفته یک نیمروز را به خود استراحت بدهند البته
مطابق با برنامه پیش رفتند می توانند از زمان استراحت خود استفاده کنند و در غیر این صورت باید به انجام کارهای عقب افتاده بپردازند.
-10 تدارک تغذیه ی مناسب و قوی برای داوطلبان:
اغلب كنكوری ها نیاز به غذاهایی دارند كه علاوه بر تقویت حافظه ی ان ها،موجب ارامش اعصاب شده و از شدت در C در كاهش اضطراب بسیار مؤثر است.ویتامین C و B اضطراب و استرس ناشی از كنكور بكاهد.مصرف ویتامین های اغلب میوه ها و سبزی ها به ویژه مركبات به وفور یافت می شود.میوه dI¸I_هایی مانند پرتقال،لیمو،گوجه فرنگی و...غنی از هستند. C ویتامین سبوس برنج،سویا،جگر،لبنیات،بادام،بادام زمینی،عسل و...هستند . B: منابع ویتامین
خلاصه ای از شیوه کاری پشتیبان در سال تحصیلی پیش رو :
توجه به این نکته ضروریست که در این سال تحصیلی یک تقویم راهبردی وجود دارد که همان تقویم ازمونهای ازمایشی است . ابزار دانش اموزان در این سال پیش رو دفتر برنامه ریزی می باشد که برنامه درس خواندن دانش اموزان بر اساس ان U ز انجام می گیرد. U و توسط خود دانش امو
تمامی ازمونهای ازمایشی دانش اموزان همراه با خود انان و به صورت فرد به فرد بررسی شده و راهکارهای لازم برای ارتقا رتبه با کمک خود دانش اموزان پیشنهاد می شود سعی کنید با دفتر برنامه ریزی و کارنامه ازمون های ازمایشی دانشجو اشنا شوید تا بدین ترتیب بتوانید نظارت بیشتری بر
فعالیت و روند تحصیلی فرزندتان داشته باشید.
و در اخر...
امیدواریم كه همه با هم بتوانیم به فرزندانمان كمك كنیم تا بتوانند در محیطی مناسب و با اسودگی خاطر به تحصیل خود ادامه دهند و باعث افتخار وپیشرفت سرزمینمان گردند.
مسعود رجبی
مشاور و پشتیبان دبیرستان و پیش دانشگاهی نمونه دولتی امام صادق (ع)
تابستان 92__